Roordink's tips voor het praktijkexamen!

Gepost door Hetty | 0 commentaren

En dan is het zover. Je mag deelnemen aan het praktijkexamen.

Iedereen in Nederland moet - als zij hun rijbewijs willen halen - praktijkexamen doen bij het CBR. Veel leerlingen zien hier tegenop; daarom geeft Rijschool Roordink je 10 tips om ontspannen door jouw praktijkexamen heen te komen.

 1. Een goede voorbereiding is het halve werk - dus neem voldoende rijlessen
  Eigenlijk moet het praktijkexamen een pure formaliteit zijn en geen torenhoge berg om tegenop te zien. Als je het rijden voldoende beheerst kun je met en gerust hart een uurtje met de examinator rondrijden.
   
 2. Zorg dat je goed bent uitgerust. Probeer de avond voor je praktijkexamen lekker te ontspannen
  Ga naar naar een leuke film of doe iets anders dat ontspant. Ga wel op tijd naar bed natuurlijk - want je moet goed uitgerust naar het examen ;-)!
   
 3. Luister niet teveel naar tips van anderen
  Het is vaak goed bedoeld, maar luister niet teveel naar de verhalen van andere mensen. Deze verhalen zorgen er misschien voor dat je anders gaat rijden dan je gewend bent. Kijk niet meer of minder dan anders en rijd niet sneller of langzamer dan tijdens de rijlessen.
   
 4. Rij zelfverzekerd en besluitvaardig
  Zorg ervoor dat de examinator zich veilig voelt bij jou in de auto. Toon initiatief en neem actief deel aan het verkeer. Als je voorrang hebt, neem die dan en aarzel niet te lang.
   
 5. Eet een banaan voor het praktijkexamen
  Een fabeltje van onze kant? Nee, in bananen zitten stoffen die bevordelijk zijn voor je motivatie, alertheid en concentratie. Het is een goedkoop en risicoloos middel - dus baat het niet dan schaadt het ook niet!
   
 6. Ga niet te krampachtig met het begrip 'snelheid' om
  Wij hebben al gezegd dat je je snelheid moet aanpassen aan de omstandigheden. Streef er verder naar om bij gunstige omstandigheden ook zoveel mogelijk vlot te rijden, zo mogelijk vlot door te rijden en zo mogelijk rij je met de maximale snelheid.
   
 7. Laat je instructeur meerijden
  Laat je instructeur meerrijden tijdens het praktijkexamen. Het is vaak prettig om een bekend iemand bij je te hebben. Mocht je zakken voor het praktijkexamen dan kan je instructeur je beter helpen bij het voorbereiden op het volgende examen.
   
 8. Raak niet in paniek bij een foutje
  Iedereen maakt fouten - zelfs de examenator. Als je aan de examinator laat zien dat je de fout op een veilige manier oplost, kun je nog steeds slagen. Vergeet de fout zo snel mogelijk en concentreer je op de rest van het examen (de beoordeling gaat over de structuur van de hele rit en hangt niet slecht in klein deel van de gevallen van een enkel incident af).
   
 9. Wees niet bang voor de examinator
  Hij of zij is ook maar een mens en is er niet op uit om je te laten zakken - echt niet!
   
 10. Weet waarop je wordt getest 
  Het is prettig om vooraf te weten wat je kunt verwachten. Praat hierover met je instructeur. Op de website van het CBR staat meer informatie over de eisen van het examen.

0 commentaren

Er zijn nog geen reacties op deze blog geplaatst.

Schrijf commentaar