Deel 3 - tips praktijkexamen

Gepost door Rijschool Roordink | 0 commentaren

Elke week schrijven wij een blog met een tip voor het praktijkexamen. Deze tip hoort bij een van de top 10 gemaakte 'fouten' tijdens het praktijkexamen.
Deze week tip 3. Snelheid, altijd aangepast aan de omstandigheden.

Dit is de hoofdregel: in principe rijdt je de maximale toegestane snelheid zolang dat ook veilig kan. Dat betekent vlot met het verkeer meerijden, maar snelheid omlaag zodra de situatie erom vraagt. Veel kandidaten hebben moeite met het toepassen hiervan.

Dit gaat vaak fout:

  • Langzamer rijden dan nodig is, je houdt het verkeer ermee op en de examinator oordeelt dat je onzeker bent. Maar rij nooit harder dan vanwege de omstandigheden veilig en verantwoord is
  • Te hard door de bochten
  • Te snel kruisingen naderen / oversteken
  • Fabeltje: altijd 5 km/u harder rijden

Zo moet het wel:

Rij vlot met het verkeer mee en pas je snelheid op tijd aan de omstandigheden aan. De veiligheid heeft eigenlijk altijd voorrang. Zo kan het voorkomen dat je bijvoorbeeld een inhaalmanoeuvre het veiligst uitvoert als je even iets harder dan toegestaan rijdt.
Kijk ook door de bocht en pas op tijd je snelheid aan. Dit moet je met je instructeur bespreken. Wij kunnen wel zeggen dat je met de juiste snelheid moet naderen, maar dat is een kwestie van trainen.

0 commentaren

Er zijn nog geen reacties op deze blog geplaatst.

Schrijf commentaar